JEDNO POPODNE U RS-u

OD 'OBADANJA' DO CRVENOG TEPIHA: Dodik Schmidta nazvao spodobom, a RS impresivnom

Skandalima nikad kraja, pa su se tako nastavili i prilikom polaganja svečane zakletve za potpredsjednike ovog entiteta.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2022. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj danas je bilo slavljenički i svečeraski – od parade, počasnih policijskih jedinica, pa do crvenog tepiha.

Milorad Dodik, predsjednik SNDS-a, danas je položio svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a koja je dobila i novog predsjedatelja – Nenada Stevandića.

Foto: RTRS / Svečano u Narodnoj skupštini RS-a

Počelo je: Nataša Radulović i "obadanje" 

Premda je konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a protekla u gotovo uobičajenom tonu pa su zastupnici oporbe napuštali i vraćali se, pažnju javnosti ovog puta ukrala je SNDS-ova zastupnica Nataša Radulović koja je zastupniku Nebojši Vukanoviću poručila „nemoj ođe da obadaš“.

Zakletva i sporno zaklinjanje Ustavom BiH 

Skandalima nikad kraja, pa su se tako nastavili i prilikom polaganja svečane zakletve za potpredsjednike ovog entiteta. Davor Pranjić, hrvatski i Ćamil Duraković, bošnjački potpredsjednici RS-a su prilikom svečane zakletve izgovorili da se „zaklinju da će Ustavom BiH i RS časno držati“, a dok je Milorad Dodik, novi predsjednik, te riječi 'zaboravio' izgovoriti.

Dodik je zakletvu u cijelosti izgovorio tek nakon Pranjića i Durakovića uz vidno negodavanjem, međutim, ni tu nije kraj.

Foto:RTRS / Ustav RS-a

Himna BiH ispraćena dostojanstvo, a Dodik izišao: "Trebali su svi sjediti"  

Kamere Radio televizije Republike Srpske su u  prijenosu uživo prikazale Dodika kako napušta dvoranu Narodne skupštine prije puštanja himne BiH koju su, inače, svi u dvorani vrlo dostojanstveno i pristojno ispratili, a među njima i Željka Cvijanović, buduća srpska članica Predsjedništva BiH.

Nakon što je himna BiH završena, Dodik se vratio u skupštinu dvoranu, sjeo pored Cvijanović i prigovorio joj: “Trebalo je da svi sjede, poslanici“. Ova se rečenica čula i u izravnom televizijskom prijenosu na RTRS-u, a nakon čega je Dodik vrlo propošno pjevušio i ustao tijekom intoniranja himne RS-a.

"Impresivna Republika Srpska" 

Dodik je u svom prvom govoru, obraćujući se zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a, rekao da je „ona za njega, impresivna, društvena i teritorijalna zajednica, stvorena voljom naroda sa željom da svi u njoj, po različitim osnovama nađu način da zajedno žive“.

“RS mora brinuti za svakog čovjeka na ovom prostoru. Tražit ću modalitete da s tim radim sa potpredsjednicima, bez osvrta na prošlost. RS će velike političke teme definisati kroz NSRS i člana Predsjedništva BiH. Neće nam biti lako. Neriješena pitanja na nivou BiH, odlazak van ustavnih okvira, veliki su problem. Vrhunac političkog pragmatizma jeste poštivati Ustav. Ustav BiH je za nas dovoljan okvir da slobodno živimo i radimo", rekao je Dodik.

Foto: Srna / Dodik ljubi zastavu RS-a

Dodikova poruka Amerikancima, Rusima, Nijemcima, Kinezima, Britancima...

Poslao je poruke predstavnicima međunarodne zajednice i Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH i nazvao ga „spodobom“.

"Ako se usudi da bilo kakvom intervencijom zadre u imovinsko-pravne odnose RS-a, bez debate, napisao je odluku o odvajanju RS-a koju ću ja predložiti. Znam šta govorim. Ne smijemo od Amerikanaca i Evropljana? Pustite to, to vrijeme je prošlo", rekao je Dodik i naglasio kako ne želi razgovarati  sa Schmidtom.

"RS ima svoju Srbiju, ima svoju Rusiju, svoje partnere u Mađarskoj, Kini i Grčkoj, susjede s kojima želimo razgovarati, kao što su Crna Gora i Hrvatska. Razgovarat ćemo s njima, a ne sa raznim spodobama poput Schmidta", zaključio je Dodik.

Foto: Srna / Milorad Dodik i Željka Cvijanović

U zaključku, Dodik se osvrnuo na odnose sa Velikom Britanijom, Amerikom, ali i Njemačkom.

"Jednako kako želim sarađivati s EU, želim sarađivati i sa Amerikom, ali ne potcjenjivački. Ne želim razgovarati sa britanskim satrapima koji pokušavaju srušiti sve što su naši nacionalni interesi i oni koji se u Ukrajini bore do posljednjeg Ukrajinca. Kažu Kosovo može biti nezavisno, a RS ne može. London više nije britanski, on je nečiji drugi grad. Nema tamo ništa lijepo. Što se tiče njemačke politike, ako je ona uperena protiv pozicije RS-a, ona ne može biti dobra za nas", zaključio je Milorad Dodik.

Na kraju je poručio: "Hajde da se dogovorimo da BiH opstane barem još 10, 15 godina pa da neke buduće generacije donose konačnu odluku. Vratite nam ustav što prije, što ga prije ne vratite prije ćete imati probleme", kazao je Dodik.

Cvijanović danas zakletvu položila u Banja Luci, a sutra će u Sarajevu 

Ove je godine novost i da srpski član Predsjedništva BiH zakletvu polaže i pred zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a, pa je tako Željka Cvijanović, istaknula da će zastupati interese RS-a i držati se odredbi Ustava BiH i Rs-A.

"Smatram da je izuzetno važno da prije no što stupim na novu dužnost u Predsjedništvu BiH to uradim ovdje. Ovo je veliki dan za nas, smatram da smo pokazali veliki kapacitet, da nema odugovlačenja jer su pred nama veliki izazovi. Hvala svima koji su dali doprinos da RS prođe kroz sve krize koje su nas pratile, a koje su izazvane na globalnom nivou. Što se tiče mog narednog posla, znate da će biti vezan za stavove institucija RS-a", poručila je.

Foto: RTRS / Svečano je bilo i ispred Narodne skupštine RS-a

"RS može da traje kad imamo dovoljno ljubavi" 

Istakla je da kroz "tijesnu saradnju sa institucijama RS-a" namjerava nastaviti definisati buduću politiku tog entieta.

"Vodeći računa o tome da treba da živimo kao svoji na svome i da ne dozvolimo drugima da nam to oduzmu. Mogu da budem svima dobar saradnik. Republika Srpska može da traje i da bude očuvana kada imamo dovoljno odgovornosti i ljubavi", kazala je Željka Cvijanović koja je i poljubila zastavu RS-a.

A sav politički glamur ispraćen je u prisustvu ruskog, srpskog i kineskog ambasadora u BiH, a Dodiku je stupanje na novu dužnost čestitao i predsjednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

Podsjetimo, sutra će budući članovi bh. Predsjedništva s početkom u 13 sati položiti zakletve u Sarajevu. 

Kopirati
Drag cursor here to close